Sedan vi fick för vana att regelbundet koka vår egen kycklingbuljong, har nivån på matlagningen här hemma höjts ytterligare. Tidigare hände det emellanåt, men absolut inte så ofta som man kanske skulle kunna föreställa sig, att vi gjorde slag i saken och tog oss den ynka lilla tid som krävs för att förbereda ett buljongkok. Den utlösande faktorn var, som jag tidigare nämnt, när vi började köpa hel kyckling i stället för lårfiléer. Orsaken till detta var ett besök i en mindre mataffär innanför tull, där priset på kycklingdelar låg på orimliga nivåer. Ibland kan en enstaka händelse verkligen få oanade följder. NU bågnar vår frys allt som oftast av kycklingskrov, tack vare detta regimskifte.Den senaste soppan i mängden är kanske inte så märkvärdig, ja, den kan nog låta ganska oansenlig, men tro mig, det var en rent överjordiskt god soppa. Så här års skulle jag egentligen vilja börja varje måltid med en skål varm soppa. Kycklingbuljong är den ultimata smaksättaren, vilken soppa det än månde vara. Enklare än så här blir det egentligen inte. Prisvärda ingredienser, dessutom. Sofritto på lök, vitlök, morot och selleri.
Den söta smaken från smaken röd paprika.
Generöst med kycklingkött.
De goda borlottibönorna.
Fyllig, hemkokt buljong, som blandas med fin tomatsmak.
Slutligen parmesanost i en driva uppepå, och kanske några tag med pepparkvarnen.
Kort sagt - genuin, rustik och värmande höstmat, när den är som bäst. Kycklingsoppa med paprikasoffritto och borlottibönor
1 kyckling på minst 1,3 kilo
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 selleristjälkar, finhackade
1 stor morot, fint tärnad
1 stor röd paprika, fint tärnad
olivolja
8 dl hemkokt kycklingbuljong
1 burk Mutti krossade tomater
salt, svartpeppar
1 burk borlottibönor
0,5 tsk rörsockerparmesanost till serveringenStycka kyckling, skär loss köttet, och finstrimla det.
2. Fräs de tärnade grönsakerna i olivolja, tills de mjuknat.
3. Tillsätt kycklingbuljong och tomatkonserv. Låt småkoka i 15 minuter.
4. Lägg i kycklingköttet, och låt det blir genomkokt.
5. Smaka av med salt, svartpepar och rörsocker.
6. Servera med parmesanost, och mer svartpeppar för den som önskar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar