
När jag bjuder på soppa, blir det allt som oftast säkra, beprövade klassiker. Bland barnens favoriter återfinns slät broccolisoppa med grädde och vitlök, eller den klassiska spenatsoppan med ägghalvor. Ibland har jag experimenterat, men gensvaret har inte sällan varit ganska skeptiskt.
Härom veckan tyckte jag att det var dags att vidga vyerna en smula, även fast valet föll på en soppa som förekommit förr, en variant på en kikärts- och purjolökssoppa som vi hittade hos Jamie Oliver, i något av hans TV-program, för många år sedan. Jag kokade soppan med hemlagad hönsbuljong, och serverade den med knaperstekta tärningar av rökt sidfläsk. Med andra ord blev den knappast ett vegetariskt alternativ, men den som så önskar kan givetvis använda grönsaksbuljong och avstå från fläsktärningar till förmån för exempelvis parmesanost, som den faktiskt serveras med i originalreceptet.
responsen från barnen blev över förväntan god. En slukade soppan, en tyckte den var okej. En åt soppan med en neutral axelryckning som kommentar, och en var så trött och på så dåligt humör att den vägrade smaka. Jag väljer att tolka detta som en seger, och kommer servera denna soppa igen; var så säker.
Vi vuxna tycker att detta är soppa som med fördel kan serveras bara delvis mixad, men för husfridens skull serverade jag soppan helt slät denna gång. Man måste trots allt välja sina strider, eller hur?
Som tillbehör experimenterade jag fram små ostpastejer, efter ett matminne från en middag hos goda vänner i vintras. Jag har ännu inte bestämt mig för om de är värda ett blogginlägg, men de blev ganska snygga. Och, ja, det blev goda, men de smakade inte riktigt så mycket ost som jag hade hoppats på.

Kikärts- och purjkolökssoppa på hemkokt kycklingbuljong, med knaperstekta sidfläsktärningar 500 gram kikärtor
500 gram sköljd, ansad och finstrimlad purjolök
4 vitlöksklyftor
8 dl hemkokt hönsbuljong
salt och svartpeppar
350 gram rökt sidfläsk1. Koka upp kycklingbuljongen tillsammans med kikärtor, purjolök och vitlök.
2. Låt soppan koka under lock på medeltemperatur i tjugo minuter.
3. Mixa soppan helt slät. Smaksätt med salt och svartpeppar, och späd soppan, om du så önskar.
4. Tärna det rökta sidfläsket, och knaperstek tärningarna.
5.Smaksätt gärna soppan med lite extra riven vitlök, som rörs ned strax innan den ska serveras. Strö det knaperstekta fläsket över soppan, eller toppa med parmesan och ringla lite fruktig olivolja över. Lite extra svartpeppar kan också smaka bra.

Soppan ser riktigt god ut! Kan äta soppa flera dagar i veckan vid denna årstid. Och ostpastejerna får du gärna blogga mer om. :)
SvaraRaderaHanna: Den är godare än sen ser ut! Alla soppor är ju inte så tjusiga att skåda. Tack för pepp, jag ska nog ta och blogga om de där pastejerna, trots allt!
SvaraRaderaVilket bra sopptips. Jag tror jag har flera burkar kikärtor som står och skräpar i skåpen och på landet prunkar purjon!
SvaraRaderaFröken Dill: Men, så passande :D!
SvaraRaderaPerfekt.
SvaraRaderaÄlskar kikärtor men kan inte få barnen att äta dem när de ser dem hela. Denna soppa ska helt klart göras!
Anna: Då låter ju det här verkligen som ett smart knep att lura i dem kikärtor ;-)!
SvaraRadera